Migreni Tetikleyen Gıdalar
Migreni Tetikleyen Gıdalar, Migrenrahatsızlığı, otonom sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda oluşan bir hastalıktır türüdür. Migren, tarih öncesi çağlardan beri bilinmekte olan, sürekli olarak ve nöbetler halinde kendini baş ağrısı oluşturan bir hastalıktır. Birçok baş ağrısı çeşidi içerisinden migreni ayırmak önemli olacaktır. Migrende baş ağrısı tipik olarak nöbetler halinde oluşur, migren başlangıçta tedavi edilmezse birkaç saat içerisinde en şiddetli halini alır, migren ağrıları 4-72 saat kadar devam eder ve kendiliğinden biter.
Migren tipi baş ağrıları günün her saatinde başlar, sıklıkla sabah saatlerinde belirir. Migren ataklarında bulantı oluşumu, kusma, baş dönmeleri, ışık ve sese karşı hassasiyet, ruh halinde meydana gelen değişiklik, çeşitli nörolojik değişiklikler yani görme kaybı meydana gelmesi, belirli bölgelerde uyuşukluk, kısmi felç meydana gelmesi, konuşmada bozulma gibi belirtilerle baş ağrısına eşlik edebilir. Baş ağrısı olmayarak sadece nörolojik bulgular veya bulantı ve kusma ile kendini gösteren migren belirtileri de olabilir. Migrentipi baş ağrısı olan kişiler bu ağrıyı başlatan veya tetikleyen faktörleri fark etmektedirler.
Migreni Tetikleyen Gıdalar- Olgunlaşmış peynir çeşitleri. Bu peynirler çedar peyniri ve camembert peyniridir. Migreni tetikler.
- Alkollü içeceklerin tüketilmesi genel olarak bira içilmesi, şarap içilmesi, viski içilmesi, şampanya içilmesi migreni tetikler.
- Sakatatların tüketilmesi genel olarak karaciğer yenilmesi, beyin yenilmesi, böbrek yenilmesi, işkembe yenilmesi migreni tetikler.
- Sucuk tüketmek, salam tüketmek, sosis tüketmek, pastırma tüketmek, jambon tüketmek gibi şarküteri ürünleri migreni tetikler.
- Hazır et ve tavuk suyu tabletleri de migreni tetiklemektedir
- Deniz ürünleri gibi besinler migreni tetikler genel olarak kalamar, karides, midye tüketimi.
- Hazır konserveler migreni tetikler.
- Turunçgillerden portakal tüketilmesi, mandalina yenilmesi, greyfurt, limon kullanımı migreni tetikler.
- Yağlı olan ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi migreni tetikler.
- Kafeinli içecekler migren tetikler. Genel olarak çay, asitli içecekler ve kahve tetikler.
- Kuru incir, kuru üzüm, papaya meyvesi, avokado, muz ve kırmızı erik gibi meyveler migreni tetikler.
- Çikolata tüketimi ve kakao da migreni tetikler.
- Sardalye tüketimi, hamsi balığı, ringa balığı migreni tetikler.
- Baklagillerin tüketimi migreni tetikler.
- Mayalı besinlerin tüketimi migreni tetikler.
- Ekşi krema migreni tetikler.
- Fıstık ezmesi gibi besinler migreni tetikler.
- Marine ya da salamura, fermente edilmiş olan besinler migreni tetikler.
- Kuru meyve içeren ekmekler migreni tetikler.
Migren Tetikleyen Gıdalar Tüketildiğinde Ne Yapılabilir?
Migren tetiklenmesinde yoga gibi meditasyon yöntemlerine başvurulur. Yoğun ışıktan, yüksek sesten uzak durulması gerekir, loş ışık ve hafif müzikle dinlenmeniz migren tetiklenmesine iyi gelir. Sürekli aç kalmak ve kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda migren daha fazla tetiklenir. Bu nedenden dolayı özellikle öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerekir. Günlük 2.5 litre sıvı tüketimi gerekmektedir. Aktif olarak hareket etmek, günlük 25-30 dakikalık egzersiz yapılması özellikle de açık havada yürüyüş yapmak migren tetiklenmesiyle baş ağrılarının kontrolünde önemli olmaktadır. Migren tetiklenmesinde uyku saatlerinizin düzenli olmasına özen gösterilmesi gerekir. Günlük 7-8 saat uyku uyumak migren tetiklemesiyle oluşan baş ağrılarını kontrol altına alır. Kafein tüketimi, baş ağrılarında iki türlü etki göstermektedir. Aşırı olarak tüketiminde migren ağrılarını tetikler, az tüketimiyse ağrı azaltıcı etki sağlar.
19.01.2024 12:44:51
Migreni Tetikleyen Gıdalar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|