{ "title": "Vestibüler Migren Tedavisi", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Vestibuler-Migren-Tedavisi-51.jpg", "date": "18.01.2024 23:31:21", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Vestibüler Migren Tedavisi; En sık baş dönmesi yapan ve nörolojik vertigo olarak da adlandırılan migren türü vestibüler migrendir. Hastaların 20 yaş dişleri çeneyi baskılayarak iç kulak ve beyin bağlantısındaki sinirleri etkiliyor olabilir. 20 yaş dişlerinin kontrol edilmesi ve çekilmesi gerekebilir. Aynı zamanda tedavinin gerçekleşebilmesi için diğer başka tetkiklerde yapılmalıdır. Normal migren tedavisi uygulanabildiği gibi beyin ve iç kulak arasındaki sinirler üzerinde baskı yapan tümör, damar tıkanıklığı, MS (Multipl skleroz) gibi hastalıkların varlığı araştırılmalıdır.

Vestibüler Migren Tedavi Yöntemleri; Hastalığın tedavisinden önce Vestibüler migrene neden olan hastalık varlığı araştırılır. Detaylı tetkikler sonucunda tanı konarak tedavi yöntemi seçilir. Vestibüler migren tanısında uygulanan yöntemlerden biri Nöral Terapi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde ilaçlar kullanılmaz, otonom sinir sistemini düzenleyen doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. İç kulağın fonksiyonel bozukluğuna neden olan çevresel faktörler araştırılarak alan bozucu yaklaşımlar izlenir. Diş hekimliğinden yardım alan bu yaklaşım nörolog ve KBB (Kulak-burun-boğaz) doktorlarından oluşan bir ekiple birlikte uygulanır. Bunun yanı sıra akut tedavi yöntemleri, profilaktif denilen koruyucu migren tedavileri de uygulanmaktadır.

Akut tedavi yöntemleri; basamaklı migren tedavileri olarak da adlandırılmaktadır. İlaçlar kademeli olarak verilir. İlk olarak non-spesifik ilaçlar uygulanır. Bunlar, basit kombine analjesizkler, anti emetikler, nöroleptikler ve opioidler olabilir. Ardından ikinci kademe de tripatan içeren ilaçlar ile ergotamin türevlerine geçilir. Lityum içeren tedavilerde 6 aylık kullanım sonrası hastanın elektrolit düzeyi, tiroit ve karaciğer fonksiyonları kontrol edilmelidir.

Pofilaktif tedavi; Kronikleşmiş vestibüler migren tedavilerinde uygulanmaktadır. İlaçlar hastanın rutin kontrolleri sırasında değiştirilebilir. Hasta doktor iş birliği önemlidir. Çünkü mümkün olan en az yan etki ile ilaç kullanılması hedeflenir. Beta blokerler, sinir blokajları, anti depresanlar, anti epiliptik ilaçlar, kalsiyum kanal blokerlerı ve serotonin antogonistleri gibi ilaçlar tercih edilir. Çok uzun süren ve ilaçlı tedavide sonuç alınmayan hastalarda trigeminal sinirler üzerinde cerrahi operasyon istenebilir.

Gebelik ve emzirme döneminde vestibüler migren tedavisi; bu dönemde nöral tedavi yöntemler gibi ilaçsız tedavi yöntemleri tercih edilmekle birlikte asetaminofen ya da triptan grubu ilaçlar kullanılabilir. İlaçlı tedavide ilaç kullanımından sonraki ilk 24 saat bebek emzirilmez.
" } ] }