{ "title": "Migren", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/migren.jpg", "date": "21.01.2024 10:24:44", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Migren, otonom sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda meydana gelen bir hastalıktır türüdür. Migren, tarih öncesi çağlardan beri bilinmekte olan, sürekli olarak ve nöbetler halinde kendini baş ağrısı oluşturan bir hastalıktır. Birçok baş ağrısı çeşidi içerisinden migreni ayırmak önemli olacaktır. Migrende baş ağrısı tipik olarak nöbetler halinde oluşur, migren başlangıçta tedavi edilmezse birkaç saat içerisinde en şiddetli halini alır, migren ağrıları 4-72 saat kadar devam eder ve kendiliğinden biter. Migren tipi baş ağrıları günün her saatinde başlar, sıklıkla sabah saatlerinde belirir. Migren ataklarında bulantı oluşumu, kusma, baş dönmeleri, ışık ve sese karşı hassasiyet, ruh halinde meydana gelen değişiklik, çeşitli nörolojik değişiklikler yani görme kaybı meydana gelmesi, belirli bölgelerde uyuşukluk, kısmi felç meydana gelmesi, konuşmada bozulma gibi belirtilerle baş ağrısına eşlik edebilir. Baş ağrısı olmayarak sadece nörolojik bulgular veya bulantı ve kusma ile kendini gösteren migren belirtileri de olabilir. Migren tipi baş ağrısı olan kişiler bu ağrıyı başlatan veya tetikleyen faktörleri fark etmektedirler. Oluşan belirtiler parlak ışık, kadınlarda adet geçirme zamanları, hava değişikliklerinin yaşanması, aşırı derecede açlık, alkol kullanımı özellikle de şarap kullanımı, alışılmıştan az ya da fazla uyuma, stres oluşumu, bazı gıdaların tüketilmesi veya gıda katkı maddeleri migren tipi baş ağrılarını oluşturur. Migren bayanlarda erkeklerden daha çok görülür. Bunun nedeni ise hormonal dengesizlik ve kadınların yapılarının hassas olması ve kadınların duygusal olmasıdır. Bunun yanı sıra sosyo-ekonomik durumlar, obezite ve dengesiz olarak beslenme, stresi etkileyen diğer faktörler migreni tetikler. Migren hastaların çoğunda 40 yaşından önce oluşur. 50 yaşın üstünde olan kişide migren başlama ihtimali azdır. Kadınlarda çoğunlukla orta yaşlarda meydana gelir.

Migren Çeşitleri
Migren baş ağrıları başlamadan önce meydana gelen, sıklıkla görme alanında sorunlar oluşturan, bazı sinirsel belirtilerdir. Diğer migren çeşitleri ise nadir olarak görülür. Bunlar:
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren, sebebi tam olarak bilinmeyen durumların meydana gelmesiyle birlikte beyin kan damarlarının ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına neden olarak görülebilir. Genetik olarak yani aileden gelen, kalıtsal özellikler hususunda da çalışmalar devam etmektedir. Annesi veya babası migren hastası olan bir kişinin de migren hastası olma ihtimali %40 oranındadır. Hem annesinde hem babasında migren rahatsızlığı olan bir kişi %75 oranında migren hastası olma ihtimali vardır.
" } ] }