{ "title": "Migren Tetikleyicileri", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Tetikleyicileri-48.jpg", "date": "23.01.2024 06:32:39", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Migren Tetikleyicileri, Migren rahatsızlığında bilinen tek bir tetikleyici yoktur. Stresten gıdalara kadar birçok faktör migren ataklarında etkili olmaktadır. Herhangi bir olay, bir koku, hormonsal değişiklikler migren ağrılarını başlatabilir.

Migreni tetikleyen duygusal faktörler; Stres, tartışma, aşırı heyecanlanma, kızgınlık, üzüntü, şok, travmatik anılar, aşırı sevinç.

Migreni tetikleyen gıdalar; çikolata, kafein ya da kafein yoksunluğu, maya içeren alkollü içecekler (Şarap ve bira gibi), işlenmiş etler, monosodyum glutamat içeren konserve gıdalar, tiramin içeren peynir türleri, narenciye türleri, yüksek şeker içeren gıdalar, aşırı baharatlı gıdalar.

Migreni tetikleyen çevresel faktörler; Parlak ve parıltılı ışıklar, keskin parfüm ve deodorant kokuları, hava ve iklim değişiklikleri, temizlik sırasında ortaya çıkan gazlar, sürekli kapalı alanda bulunma, sürekli bilgisayar ekranı karşısında olma, uzun süre tv ekranı karşısında olma, aşırı gürültülü ortamlar, egzoz gazları, uzun süre susuz kalma, gün içinde yeterli sıvı tüketmeme, uzun süre güneşe maruz kalma, çok sıcak ya da çok soğuk su ile yapılan banyo, rutin yaşam biçimindeki değişiklikler, yüksek irtifa, yolculuk, vardiyalı çalışma sistemi.

Migreni tetikleyen fiziksel faktörleri; kadınlarda adet öncesi ve sonrası yaşanan hormonal değişiklikler, cinsel uyarıcılar, ağır egzersizler, kas gerilmeleri, aşırı uyuma ya da uykusuz kalma, doğum kontrol hapları, gebelik süreci, sigara, fiziksel ve zihinsel yorgunluk, aşırı çalışma, öğün atlama, diyete girme, kan şekerinde düşme, alt çenede kayma ve eklem hastalıkları, boyun ve sırt ağrıları.

Bunun yanı sıra migreni tetikleyen unsurlar kişiden kişiye değişebilir. Hatta tek bir kişinin bile migren ataklarını sürekli aynı şeyler tetiklemeyebilir. Burada kişinin kendini tanıması, hangi gıdaları tükettikten sonra ya da hangi ortamlarda bulunduktan sonra migren ataklarının başladığını kayıt altına alması, küçük bir defter tutarak bunları günlük şeklinde kayda alması migreni tetikleyen unsurları tespit etmesinde yardımcı olacaktır.

" } ] }