{ "title": "Migren Teşhisi", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Teshisi-65.jpg", "date": "19.01.2024 19:40:15", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Migren Teşhisi, Migren genel olarak 20-30 yaşlarından sonra görülmeye başlayan bir baş ağrısı hastalığıdır. Bu hastalık genellikle kadınlarda daha sık görülme eğilimindedir. Dünyada Türkiye ve yapılan toplum çalışmalarında, bu yaş grupları içinde migren kadınlarda %16-22, olarak erkeklerde ise %8 oranında olduğu görülmektedir. Yani bu istatistikler doğrultusunda bu yaşlardaki her beş kadından biri ve her on erkekten biri migren hastasıdır. Migrenle ilgili bilinmesi gereken çok önemli özelliklerden birisi kişilerin çektikleri migren ağrısının sıklığının, biçiminin ve günlük yaşamı etkileme gücünün migren hastaları arasında farklılık gösterebileceğidir. Bazı hastalar migren ağrıları sebebiyle işlerini, güçlerini, yapamaz hale gelirler. Yataktan çıkamayıp, evle ilgili sorumluluklarını yerine getiremez hale gelirler. Bazılarının ise doğru zamanda aldıkları bir ağrı kesici ilaçla performanslarında herhangi bir bozulma gözlenmez.

Sık karşılaşılan bir başka durum ise migreni olan hastaların büyük bir kısmının baş ağrılarının sinüzit sebebi ile olduğunu sanmalarıdır. Oysa sinüzit tıpkı grip ve idrar yolu enfeksiyonu gibi mikrobik sebeplerle oluşur. Baş ağrısı özellikleri migrenden çok farklıdır ve antibiyotik tedavisi sonrası da düzelme başlar. Sinüzitin yeni bir enfeksiyon atağı olmadığı sürece migren gibi tekrarlayıcı baş ağrısına sebep olması beklenmez. Kişilerin alın bölgesinde çektikleri ağrının çoğunlukla sinüzit nedeni olduğunu düşünürler. Fakat migren ve gerilim tip baş ağrılarında da ağrı bu bölgeye yerleşebilir. Migreni olan hastaların bir başka yanlış sanıları da gözlerinin bozuk olduğunu düşüncesi ile ilk olarak göz doktorlarına baş vurmalarıdır. Hastalar çoğunlukla kulak burun boğaz ve göz hatta bazen iç hastalıkları Uzman doktorları tarafından kontrol edildikten daha sonra nörolojiye yönlendirilirler.

Migren teşhisi hastanın anlatmış olduğu baş ağrısı özelliklerinin, Dünya Baş ağrısı derneği tarafından belirlenmiş olan, kriterlere uyması sonucu da doktor tarafından konulmaktadır. Migren teşhisi konulması için Dünya Baş ağrısı derneğinin beyin tomografisi veya magnetik rezonans yani (MR) gibi bir görüntüleme yapılması önerisinde bulunmazlar. Migren teşhisi hasta doktor görüşmesi sırasında konulur. Eğer doktor migren ağrısı dışında baş ağrısına sebep olabilecek bir sebep olduğundan şüphe duyuyorsa radyolojik görüntüleme isteyebilir. Fakat ne yazık ki ülkemizde bu incelemeler birçok migren hastasına gereksiz yere yapılmaktadır. Buda hem ülkemizin ekonomik kaynaklarının boşa gitmesi ve kötüye kullanılmasına hem de tomografi çektirecek olan hastaların gereksiz yere radyasyona maruz kalmalarına sebep olmaktadır.

" } ] }