{ "title": "Migren Nöroloji", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Noroloji-65.jpg", "date": "20.01.2024 07:07:33", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Migren Nöroloji, Baş ağrısı olarak kendini gösteren migren, mide bulantısı ve baş dönmesi olarak devam eden ataklarının dört saat ile dört gün sürebildiği bir hastalıktır. Migrenin en önemli özelliği kronik olmasıdır. Hastalık hasta da kimi zaman hafif hissedilirken kimi zamanda şiddetli baş ağrısı şeklinde gelişir. Migren beyinde zonklama şeklinde ağrı oluşturur. Bu nedenle nörolojik bir hastalıktır. Bu zonklama kalp atışı ile ritim yapar. Damarlarda kasılma nedeni ile tansiyon düşük çıkar. Hasta oturduğu yerden aniden kalktığında küçük kıvılcımlar görür. Hasta ışık ve gürültüye karşı hassaslaşır ve dış verilere karşı duyarsız olur. Hastanın tek isteği karanlık bir odada uyumaktır.

Migren neden nöroloji ile ilgilidir?

Beyinde bir sinir hücrelerinde binlerce nöron bulunur. Nöronlar bilgi iletimi veya transferi sağlar. Nöronlar temel olarak dört farklı yapıdadır. Bunlar akson, soma, dendrit ve terminal butonlardan oluşur. Baş ağrısına nedeni damarlarının etrafında bulunan sinirlerin gerilmesidir. Basıncın artması ile sinirler uzamaya zorlanır. Bu nedenle nöronlar sinir hücresini sıkıştırır ve baş ağrısı oluşur. Migren nöroloji branşında değerlendirilebilir.

Migren belirtileri nelerdir?

Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan baş ağrısı, bayanlarda daha fazla görülür. Hormonal değişiklikler ile ilgilidir. Damarlar tam olarak esneklik kazanmadığından basınca maruz kalan damarlar tansiyonun düşük olmasına neden olur. Hasta yattığı, oturduğu yerden aniden kalktığında küçük kıvılcımlar görür. Baş ağrısı başın bir bölümündedir. Ağrı şekli göz, alın ve burun tabanından dışarıya doğru zonklama şeklindedir. Başın bir bölümünde oluşan ağrı ise bazen sağ yanı bazen sol yarısındadır. Ensede ağrı pek görülmez. Hasta ışık, ses ve kalabalıktan rahatsız olur. Hastanın tek isteği karanlık bir odada uyumaktır.

Nöroloji migren hastalarını nasıl tedavi eder?

Hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın kullandığı ilaçlar esasen hastayı tedavi etmez, hastanın ataklarını azaltır, ağrıyı hafifletir. Hastanın kullandığı migren hariç ilaçlara ara verilir. Merkezi sinir sistemi üzerinde iyileştirici etkiye sahip olduğu için hastaya antidepresan ilaçlar verilebilir. Fakat uzun dönem kullanılacak ise değişik etken maddeli antidepresan ilaçlar dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. Hasta yanında bulundurduğu ağrı kesicileri atak başlayacağını hissettiği anda içmelidir. Akupunktur, nöral terapi yine nöroloji branşı tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Migren hastaları nelere dikkat etmelidir?

En büyük düşmanları strestir. Şekerli yiyecekler ve kafein migreni tetikleyebilir. Bununla birlikte özellikle glikoz şekeri olan üzümün tetikleyici etkisi daha fazladır. Hasta hormonal dönemlerinin geçmesini beklemeli, evde ağrının hafiflemesini istiyorsanız, karabiber ve acı biberi evinizden eksik etmeyin, çünkü acı biber beyinde seratonin (Mutluluk hormonu) salgılanmasına neden olduğundan beyinde ağrı hafifliyor.

" } ] }