{ "title": "Migren Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Nasil-Anlasilir-72.jpg", "date": "19.01.2024 21:07:08", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Migren Nasıl Anlaşılır, Halk arasında “migren nasıl anlaşılır?” diye soran kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Aslını söylemek gerekir ise bu “migren nasıl anlaşılır?” diye soran kişilerin birçoğu yalnızca baş ağrısı yaşamaktadır. Oysaki migren belirtileri baş ağrısından daha farklı da olabilmektedir. Peki o halde şimdi asıl konumuza geçelim.

Migren Nasıl Anlaşılır?
Migreni anlama yöntemlerini, baş ağrıları başlamadan saatler ya da günler öncesinde meydana gelen prodrom fazı, baş ağrısının hemen öncesi ortaya çıkan aura fazı, migren atağı ve düzelme evresi olarak 4 bölümde inceleyebiliriz.

Prodrom Evresi: Baş ağrıları başlamadan günler veya saatler öncesinde ortaya çıkan belirgin semptomlardır. Bu semptomlar genellikle duygu durumda ve davranışlarda olumsuzluklar olarak kendini göstermektedir. Bazı hastalar bu belirtiler sayesinde gelecek olan bir atak migrenini anlayabilirler ancak tam olarak durumu kavrayamazlar. Bu evrede en sık görülen belirtiler şunlardır:
Aura Evresi: Auralı migrenlerde genellikle migren atağı öncesi, atak sırasında ve ender olarak atak sonrası nörolojik bazı belirtilerin karışımı ortaya çıkar. Bu belirtiler genellikle 5-20 dakika arası ve çoğunlukla en fazla 60 dakika sürer. Auralı migrendeki belirtiler genel olarak görsel şekilde gelişir. Basit ışık kıvılcımları, yıldızımsı ışıklar, ışıklı-siyahımsı noktalanmalar, görme alanında kör noktalar, geçici körlük meydana gelebilir.

Migren Atağı Evresi: En basit migrenin anlaşılma yöntemi baş ağrısının tek taraflı ve zonklayıcı türde olmasıdır. Ağrılar normal veya şiddetlidir. Hareketlenmeler ile şiddetlenir. Migrenin anlaşılma yönlerinden bir diğeri ise migren ağrısı yavaşça başlar, giderek şiddetlenir, 2-12 saat içerisinde maksimum şiddetine ulaşır ve yavaşça kaybolur. Tedavi edilmeyen migren atağının ortalama süresi 24 saattir.

Düzelme Evresi: Migren atağı gittikçe azalır ve en sonunda kaybolur. Hasta bu düzelme evresi içerisinde kendisini huzursuz, yorgun, bitkin, dikkati dağınık hissedebilir. Uyku ihtiyacı artar. Çoğu migren hastası uyku sonrasında kendini yenilenmiş, aşırı derecede iyi bir vaziyette hissedebilir.

" } ] }