{ "title": "Migren Kusması", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Kusmasi-74.jpg", "date": "19.01.2024 19:24:47", "author": "Pelin Doğan", "article": [ { "article": "Migren kusması, Baş ağrısı herkesin hayatının belli bir döneminde yaşadığı bazen önemli sebepleri olan bazense geçici bir şekilde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Eğer sebebi migren ise korkmaya gerek yoktur. Migren rahatsız edici olsa da ölüme sebebiyet verecek bir hastalık değildir. Migren genetik etkenlere de bağlı bir hastalık olduğundan ebeveynlerin birinde ya da ikisinde birden migren olması çocukta da olma ihtimalini yükseltmektedir. Genelde beklenmedik zamanlarda bir anda başın belli bir kısmında zonklayan ağrıma şeklinde kendini gösteren migren atakları 1-2 saatte gidebildiği gibi 2-3 günde sürebilmektedir. Bu atakların ışık ve sesten rahatsızlık duyma, hafif düzeyde görme kaybı, kol ve bacak gibi vücut uzuvlarında karıncalanma veya mide bulantısı, kusma gibi yanetkileri olabilmektedir. Görme kaybı ve karıncalanma gibi etkiler ağrı atağından 20 dakika kadar önce olabilmekle beraber mide bulantısı ve kusma ağrıyla aynı anda ortaya çıkmaktadır.

Migren kusması, durumunda bir süre su dışında bir şey içilmemelidir. Lakin alkol veya kafein içeren içecekler tüketmek hem mide bulantısını hem de migren ağrısını artırıcı etki yapabilmektedir. Ayrıca başa hafifçe masaj yapmak ve eğer müzik rahatsız etmiyorsa bazı insanlar için sakinleştirici müzik dinlemek de ağrıyı ve mide bulantısını biraz olsun hafifletecektir. Böyle durumlarda çikolata, cips gibi işlenmiş ve katkı maddesi içeren ürünler tahmin edileceği gibi durumu daha kötüye götürmektedir. Migrenin önemli sebeplerinden biri olan stresten de uzak durulmalı ve korku, endişe ve aşırı heyecan uyandıracak eylemlerde bulunulmamalıdır.

Migren tedavisi için öncelikle uyku düzenine dikkat edip, hafif egzersiz ve düzenli ve dengeli beslenmeyi de içeren sağlıklı bir hayat düzenine başvurulması önerilir. Bu baştaki ağrıları zamanla azaltarak adım adım sağlığa kavuşulmasını sağlayacaktır. Lakin tedavi konusunda aceleci davranıp vücudu ilaç kullanmak zorunda bırakmak vücudun her migren atağında ilaca ihtiyaç duyarak ona bağımlı hale gelmesine neden olacağından uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Yani en azından bu son çare olarak görülmektedir. İlaçlarında işe yaramadığı durumlarda hastanelerde uygulanabilen belli bir süreci kapsayan çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulur.
" } ] }