{ "title": "Migren Genetik Mi", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Genetik-Mi-97.jpg", "date": "21.01.2024 10:15:28", "author": "Oğuzhan Taşcı", "article": [ { "article": "Migren genetik mi, Gelişme çağındaki çocuklarda görülen kronik ve tekrarlayıcı baş ağrıları akla 'migren genetik olabilir mi?' sorusunu getiriyor. Migren atakları ayda 2-4 kez görülüp yaklaşık 2-48 saat arası sürebilen şiddetli baş ağrılarıdır. Uzman doktorlar araştırmaları sonucunda yetişkinlerde görülen migrene nazaran çocuklarda görülen migrenin genetik olduğunu kaydetti. Migren hastalığı bulunan çocukların ailelerinde %70 oranında migren hastalığına sahip bireylerin olduğu araştırmalar sonucu görülmektedir. Bu da hastalığın kalıtsal bir hastalık olduğunu gösterir. Günümüze kadar yapılan araştırmalarda migrenin beyinde bulunan damarların bir şekilde büzüşüp genişlemesi sonucunda meydana geldiği düşünülse de beyinde dolaşan bazı kimyasal maddelerin değişiklikleri sonucu beyin fonksiyonun bozulmasına bağlı olduğu bilinmektedir.

Migren genetik mi, Ergenlik öncesi erkek çocuklarda, ergenlik sonrası kız çocuklarında daha sık görülmektedir. Çocuklarda, migren ataklarının sıklığı yaşla birlikte artış gösterir. Erişkinlerde ise kadınların migren tipi baş ağrılarının erkeklere göre %3 daha fazla olduğu izlenmektedir. Küçük çocuklarda migren şiddetli baş ağrısının yanında kusma, uyuklama ve huzursuzluk gibi davranış değişiklikleri sıklıkla görülür. Migren tipi baş ağrılarının tetiklenmesinde çevresel faktörler çok önemli bir yere sahiptir. Bunlar: açlık, stres, uykusuzluk, kafeinli içecekler, sıcaklık değişimi, bazı ilaçların kullanımı ve hastalık olarak sıralanabilir. Migren tedavisinde en önemli kural düzenli bir hayata sahip olmaktır. İlaçla tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayan migren, doktor kontrolünde ve önerisiyle kullanılması gereken ilaçlar ile ataklar azaltılabilir ve hatta önlenebilir. Her ne kadar riskli olsa da bir sonraki migren atağını önlemek için antidepresan, alerji ilaçları ve kalp ritmini düzenleyiciler kullanılmaktadır.

Migrenin genetik olması ve ailesel ilişkisi aşikardır. Yapılan araştırmalarda anne veya babasının birinde migren varsa, çocukta migren olma olasılığı %50'dir. Migren hastaları ataklar dışında da her türlü uyarandan çok etkilenir ve rahatsız olurlar. Yaşam süresi boyunca otonom sistemde oluşan hasarlar genetik geçiş temelinde tüm sistemi etkileyebilir ve migrenin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca migrene yatkınlıkta kalıtsaldır. Her gün yaklaşık 300 milyon kişi migren ağrısı çekmektedir. Avrupa'da migren kadınların yüzde 17, erkeklerin de %8'ini etkilemektedir.
" } ] }