{ "title": "Migren Diyeti", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Migren-Diyeti-24.jpg", "date": "21.01.2024 00:10:00", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Migren Diyeti; Migren, beyindeki kan damarlarında ve beyin kimyasallarında yaşanan değişikliklere bağlı baş ağrılarının genel adıdır. Bu değişikliklere neden olan sebeplerden biri de tüketilen gıdalardır. Şeker miktarı, alkollü içecekler, mayalı besinler, baharatlar hormonal sistem üzerinde etkili olabilmekte ve migren ataklarını tetikleyebilir. Fakat migren diyetlerinde çok katı uygulamalar tavsiye edilmez. Herhangi bir gıdayı direkt kesmek, uzun süreli sıkı diyetler uygulamak yine migren ataklarına neden olabilir. Yetersiz beslenme, uzun süren açlıklar, gün içerisinde yeterli sıvı tüketmeme hep migrenin sebepleri arasında yer alır. Bu yüzden gün içine azar azar fakat sık sık beslenmek gerekir. Migren hastalarının çoğunda besin duyarlılığı hat safhadadır. Kişiden kişiye hassasiyet duyulan gıdalar değişmektedir. Alkol kan akışını direkt etkileyen bir içecek türüdür bu yüzden migren atakları üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu bilinmektedir.

Migren hastaları nasıl bir migren diyeti uygulamalıdır, ilk olarak kahvaltı çok önemli bir güne başlama öğesidir. Migren hastası kişi kesinlikle kahvaltı yapmalıdır. Kahvaltıyı atlamak öğle saatlerine doğru migren krizlerine neden olabilir. Kahvaltıda sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş etler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu gıdalar migren ataklarını tetikleyebilir. Onun yerine salatalık, domates, zeytin gibi doğal besinler tercih edilmeli. Koyu çay ve kahve yerine taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir. Yağda kavrulmuş yumurta yerine haşlanmış yumurta tercih edilebilir.

Gün içinde öğle ve akşam yemekleri arasında lif yönünden bol olan meyve ve sebzeler atıştırmalık olarak tüketilmelidir. Çünkü iki öğün arasındaki şeker dalgalanmaları yine migren ataklarına neden olabilir. Bu yüzden en az 4 saatte bir beslenmeye çalışmak, gün içinde bol su tüketmek ani baş ağrılarının önüne geçer. Aç karna tatlı ve çikolata yemek vücutta birden şeker yüklenmesine neden olacağı için bu tür gıdalar yenecekse bile yemekten sonra tok karna tüketilmeli ve birden çok fazla tatlı gıda yenmemelidir.

Akşam yemeklerinde ağır yağlı, aşırı baharatlı besinler yerine ızgara edilmiş balık ve tavuklar bol salata ile tüketilmelidir. Sıkı diyetler uzun süre uygulandığında beslenme yetersizliğine yol açabilmektedir. Birden çok kısıtlayıcı diyetler içine giren migren hastalarının yüzde 40'ı diyeti daha ilk haftadan bırakmakta ve başarılı olamamaktadır. Bu yüzden çok katı diyetler yerine her şeyin ölçülü tüketildiği diyetler migren hastası kişiler için daha uygundur.

Migren diyeti sırasında, küçük bir not defterini yanında taşımak, yenilen gıdaları yazmak ve bunlardan hangilerinin atakları tetiklediğini belirlemek kişinin en büyük yardımcısı olacak ayrıca diyet yaparken motivasyonu arttıracaktır.

" } ] }