{ "title": "Hemiplejik Migren", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/Hemiplejik-Migren-97.jpg", "date": "20.01.2024 14:09:15", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Hemiplejik Migren; Kronik, nöbetler halinde gelen migren türüdür. Genellikle çocukluk döneminde başlayan migren türüdür ama her yaşta görülebilir. Migren ataklarının yanında belli bir bölgeyi de kapsayan nörolojik olgular da gözlemlenir. Hemiplejik migren tanısında en önemli ayırt edicilerden biri belli bir bölgeyi kapsayan güçsüzlük ya da felç durumudur. BU güçsüzlük ya da felç durumu migrenin şiddetine göre 15 dakika ile 60 dakika arasında devam edebilir. Migren atakları ile ortaya çıkan bu geçici felç durumu çocukluk döneminde başlayabildiği gibi ergenlik ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir.

Hemiplejik migren, nadir olarak beyindeki kan dolaşımının olumsuz olarak etkilendiği bir migren türüdür. Motor sistemde yol açtığı tahribat ile karakterize edilir. İlk olarak 1953'te Whitty AJ ve arkadaşları tarafından tanımlanmıştır. Uzun süren depresyon, beyin sapında aktivasyon bozukluğu, nöfizyolojik değişiklikler ile genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı kabul edilmektedir.

Hemiplejik migren tanısı; Biyokimyasal ve hematolojik testler ile lomber fonksiyon görüntüleme yöntemleri ile hastalık tanısı konulabilir. Ataklar sırasında yüksek ateş, yaşamsal işlevlerin zayıfladığı patolojik uyku bozukluğu, şaşkınlık ve çevreyi tanıyamama hali, koordinasyon kaybı, her iki gözde birden görme alanında daralma, duyusal işlevsizlik, beyin sinir hücrelerinde olağan dışı elektro kimyasal boşalma ve bilinç kaybı görülebilir. Atak bittiğinde tam bir düzelme sağlanabildiği ve belirtilerden eser kalmadığı gibi bazı durumlarda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu atakların çoğu 20 yaşından önce gözlenmektedir.
Hemiplejik migren atakları sırasında birçok çalışma göstermiştir ki beyin ve kaslar arasındaki kan akışında değişiklikler olmaktadır. Tanı için atak sırasında çekilen MR yani manyetik rezonans görüntülemesi istenebilir.

Hemiplejik migren süt çocukluğu döneminde başlamışsa alternan hemiplejik migren adını alır. Ataklar genellikle uyanıkken ve ayda 2 ya da 3 defa görülür. Ataklar sırasında bebeğin gözleri istemsiz şekilde hareket eder.

Hemiplejik migren tadavisi; Hastalığın gelişimine bağlı olarak triptanlar kullanılabildiği gibi Covera olarak da bilinen HS, Isoptin SR, veralan tedavileri kullanılmaktadır. Ayrıca, sara hastalığı tedavisinde kullanılan asetozolomid tedaviler uygulanabilir. Birçok doktor hala Montrin ve Advil gibi tipik migren tedavisinde kullanılan ilaçlar ile beta blokerler, kalsiyum kanal blokerlerını kullanmaktadır.
" } ] }