{ "title": "Çocuklarda Migren", "image": "https://www.migren.gen.tr/images/cocuklarda-migren.jpg", "date": "20.01.2024 01:43:27", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "Çocuklarda migren, Migren, bilindiği gibi sadece yetişkinlerde olan bir sağlık sorunu değildir. Çocuklarda da migren görülmektedir. Eğer çocuk 7-8 yaşın altında ise migren ağrılarını tanımlamakta güçlük çekerler. Ancak iki üç yıl sonra bu ağrıları tanımlamaya başlarlar. Migren genellikle başın bir tarafında görülür. Bazı durumlarda ağrı diğer tarafa da yayılabilmektedir. Yetişkinlerde migren ağrısının geleceği pek çok hastada önceden anlaşılır. Ağrıdan önce nedensiz sinir üzüntü ya da tam tersi neşeli olma durumu, idrar yapamama ya da sık sık idrara çıkma, mide bulantısı gibi durumlar belirir. Migren damarsal baş ağrısıdır. Damarlardaki değişiklikler damarın daralması yahut genişlemesi zonklama tarzındaki ağrıları tetiklemektedir. Ağrı başlamadan önceki belirtiler çocuklarda olmaz daha çok yetişkinlerde olur.

Migren sorunu yaşayan çocukların ailelerinde çoğunlukla migren şikâyeti vardır. Çocuğun kişilik yapısı migrenli olan aile bireyine daha çok benzemektedir. Çocuklarda görülen migren atakları yetişkinlere göre daha kısa sürelidir. Çocuklardaki migren sebepleri, korku, sınav kaygısı, stres, üzüntü olarak belirlenir. Bu durum migreni tetikleyerek çoğunlukla bulantı ve kusmayı beraberinde getirmektedir. Çocuklarda baş ağrısının baş bölgesinde görüldüğü ve okul aktivitelerini, ödevlerini, arkadaş ilişkilerini etkilediği ve zevk almama durumu ortaya çıktığı gözlenmiştir. 10 yaşından sonra kızlarda erkeklere nazaran baş ağrısı ve migrenin iki kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Çocuklarda migreni tetikleyen, nedenlerin başında stres, bilgisayar oyunları, taşıt yolculuğu, uyku düzensizliği ve beslenme düzensizliği gelmektedir. Titreyen ve çok parlayan ışıklar, fiziksel ve ruhsal gerginlikler gürültü ve psikolojik sorunlarda migreni tetikleyen etkenler arasında sayılmaktadır.

Migren, bir çocuğun hayatında önemli bir etkiye sahiptir. Migreni olan çocukların, migren olmayanlara göre yaşam kaliteleri daha düşüktür. Karın ağrılarının yetişkinlere göre migreni olan çocuklarda daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Migren atakların da karanlık ve sessiz bir ortamda gözler kapalı bir süre dinlenilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca sakinleştirici ve dinlendirici bitki çaylar tüketilmesi faydalı olacaktır. En önemlisi çocukların korku ve stresten uzak durması migren ataklarına karşı önlem olabilir. Bol bol elma tüketmek, boyun kemiğine hafif masajlar yapmak, migrene iyi gelen etkenlerdendir. Migrenin nedenleri, kalıtsal veya psikolojik olabilir. Çok yorulmak, sosyal olamamak üst üste gelen sıkıntılar ve rejim şeker eksikliği de olabilir. Bunları farkına varıp sağlıklı yaşamak stresten uzak durmak migreni önleyebilir. Kalıtsal olmayan migrenler hafifletilebilir. Çocukları yağlı baharatlı suni gıdalardan uzak tutmakta fayda vardır. Uyku düzenlerini de kontrol altında tutmak gerekir.
" } ] }